За прочутите социални помощи

by protowan at/on 5:07
in


Едва ли мога да открия друго нещо, което така силно да дразни нашето общество, което прецежда комара, а камилата поглъща. Без да влизам в полемика само ще отбележа някои факти, които селектирах преди време и които дават нагледна представа колко и какво се отделя от бюджета на държавата, за издръжка на т.н. паразити от етнически произход. Според Закона за социално подпомагане помощите биват месечни, целеви и еднократни! Право на помощи имат хора, чиито доходи са по ниски от определен диферинциран минимален доход.Знаете ли колко е ДМД към момента? 40лв. а помощта за отопление-37. 35лв.


Бюджет на Министерство на труда и социалната политика за 2009г





Програма "Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход" възлиза на 105 126 483лв.



. Като от тези пари за ведомствени разходи са отделени 10 226 483лв.

Като в бройката за получаване на социални помощи по тази Програма са включени целеви помощи за наеми, помощи за инвалиди, други помощи по ЗСП, целеви помощи за диагностика, лечение и блонична помощ!!! Т.е. всеки, който би поискал някаква помощ!

Защото помощи не получават единствено  от хората с малциствен произход, а закона е определил едни средства, които се разпределят.



Програма "Осигуряване на целева социална защита за отопление на населението с ниски доходи"-118 727 459лв. Като за ведомствени разходи са отделени - 8 727 459лв.



По груба сметка за социални помощи включинелно и тези, които се дават за отопление общата сметка възлиза към 200 000 000лв. Колко ли излизат общите  ведомствени разходи на МСП?
 Не съм ги смятал!
http://www.mlsp.government.bg/bg/docs/1500_PROGRAMI_2009.xls



Разпределение на ведомствените и администрираните разходи по програми за 2009 г.

Сумата възлиза на 31 115 046лв.



Защо давам тези цифри?



За да направим едно просто сравнение!





За изминалата 2008г. НАП е събрала близо 13 милиарда лева от даънци!



Минус 200 000 млн. лв е интересно е за какво се използват другата част от Приходите?





Според месечният бюлетин на Министерсетво на финанстие само към края на април т.е. за първите четири месеца от 2009г. са събрани близо 6 милиарда лева !

5 милиарда са събрани от данъчни постъпленя.





38,3 млн. лева премии са взели в Националната агенция за приходите за 2008 г. според министър Пламен Орешарски.



В случая с Мургина става въпрос за десетки милиони долари , които били източвани и препирани според разследващите органи. Това е една от най мащабните схеми за източване на ДДС! Използват се офшорки, фиктивни инвестиции, като инспектори на НАП започвата да разплитат мрежата и установяват множество закононарушения! Моментално се закриват два отдела на НАП със помощта на служители на МФ. Повдигнато е обивенине по член 282 от Наказателният кодекс за длъжностио престъпление.
Дали ще бъде осъдена?

Май това е имал предвид и Бойко Борисов според , който най големите крадци са министрите, а министър ром не познава. И ако някой толкова завижда на малциствените групи, които преживяват с по стотина лева на месец помощи

пробвайте и вие да живеет с тези пари!

Голям процент от етносите в Бг. дори не получават помощи, а работят, като една голяма част и към момента работят главно в Гърция и Испания. Къде отиват ннашите данъци? При 13 милиарда постъпления жалките 200 000 000, като половината от тях отиват за ведомствени разходи- мисля, че коментарът е излишен! Питайте Мургина къде са постъпленията ? Не събира ли НАП приходите на държавата? Социалните помощи, които се оказват трън в очите на по голямата част от българската общност се оказват просто трохи с които едва ли някой би могъл да изхранва семейство.

Крайно време е да се престане със подчертаването на този крайно мизерен факт в светлината на онези, които са много по съществени за икномическото състояние на държавата ни. Да завиждаш на хора, които преживяват с едни такива пари е все едно да завиждаш на тоталната мизерия в която живее по голямата част от ромските общности и не само. Помощи за една определена група от хора, неспособни поради една или друга причина,  да излязат от омагьосаният кръг на свойто битие е имало и ще има, както във всяка една европейска държава. Тяхното получаване е по скоро белег на стандарта, ако в една такава ситуация можем изобщо да говорим за стандарт. И вместо политиците да ни убеждавата, че няма етническо напрежение е по добре да се заемат и наистина да дадаш шанс на хората, които биха искали и могат да изведат съществуването си на една друга плоскост.


0 коментара:

Публикуване на коментар