Толерантен ли е българинът?


Въпреки че темата е често предъвквана \ дискриминация въз основа на етнос, пол, сексуална ориентация, възраст винаги е имало и ще има\ реших да нахвърля няколко щриха, за да впиша и моя милост във всеобщото предъвкване. В частност! Говореното по принцип рядко дава резулатати, а и да говориш само по принцип означава, че нямаш нито позиция нито лично мнение, което в повечето случаи е доста удобно.. И пак по принцип сме склонни да бъдем толерантни понеже  обратнато твърдение  е твърде неприемливо особена на обществени места.  Изключвам от групата псевдонационалистическите партии, които


се грижат максимално да се възползват от една ниша, която винаги е била благодатна за политически спекулации.
 

Самият факт обаче, че тези партии процъфтяват, а една даже се намести и в парламента, дава ясни индикации за това, че подобни риторики  преживяват  открит ренесанс.  Извън тези групи, които явно имат своите подръжници, отново по принцип се пишем ,за напредничави, но как стоят нещата на практика?
 Според Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл в таз годишният си доклад в България,  като основни случаи на нарушения на човешките права се посочват продължителното задържане на хора, потърсили убежище, на които освен това се отказва закрила, дискриминацията на малцинствата, нетърпимостта и насилието срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални. В него са казва още, че ромската общност продължава да бъде дискриминирана от служители на публичната администрация, както и от частни лица. Става дума за отказ на достъп до жилище, до публични услуги, за проблеми в сферата на образованието и здравеопазването. Повече от половината етнически българи не желаят да имат цветнокожи съседи, а когато става въпрос за роми, процентът е 55, показва изследване на „Отворено общество“.
Засега етническата и расовата нетолерантност в България нямат агресивни прояви, коментират авторите на изследването. Няма обаче и тенденция за преодоляване на нетърпимостта към хората от различен етнос и вяра.Пример – ако в едно училище броят на децата от ромски произход надхвърли една трета, родителите българи местят децата си. Така училището си става ромско и интеграцията е прекратена.

Има ли циганин, има проблеми, няма ли циганин, няма проблеми", или прословутата фраза-"Циганите на сапун!"

Цитатът е един от многобройните коментари из Интернет, които макар и лишен от правото  да категоризирам като общовалидни, изразяват една обща тенденция. Имам чувството, че в България се работи много повече за  насаждане на НЕтолерантността отколкото за толерантността!  И макар че  винаги ще съществуват двете страни от  монетата  да се провокира и насажда преднамерено едно  такова отношение е нездравословно, опасно и НЕпрактично. Години наред се говори упорита за интеграция\ дума предизвикваща по скоро отрицателни асоциации\ без на практика да се даде шанс на тези, които могат и искат действително да променят жизненият си статус! Колко работодатели биха взели ром на работа -особено по градовете- пък бил той и квалифициран? В небеизвестният блог на кака простоСийка -отново е зачепен въпросът, за социалните помощи като авторът очевидно смята, че социалното министерство трябва да бъде закрито! А куците, болните и сакататие да бъдат хвърлени на вълците! Онова, което прави впечтление е общото отношение, както и явното отричане на множеството фактори, заради които голяма част от малцинствата са в това положение.Говорим  и искаме промяна, а дефакто по всякакъв начин малцинствата се гето-низират, провокират и на практика натиквани в социалната дупка, поради която държавата е принудена да изплаща едни мизерни пари, които не могат да покрият месечният ми разход само за дъвки и цигари.
В тази светлина и общата тенденция, която наблюдавам като цяло и на теория и на практика - едва ли мога да дам положителен отговор!
По правило редките и действителни изключения само потвърждават правилото, а общият знаменател под който се каласифицират всички дълго време няма да донене някаква реална промяна. Българинът в по голямата си част е НЕтолерантен и не става въпрос само,за  отношениетото  към  малцинствата.Както се цитира в доклада по горе тове важи, за  "продължителното задържане на хора, потърсили  потърсили убежище, на които освен това се отказва закрила.... нетърпимост и насилие  срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални."
Мисля, че коментарът е излишен!


2 коментара:

Анонимен каза...

Днес държавата ви защитава. Обаче утре ще съжалявате, че сте били толкова нагли в нашата страна.
Ние българите сме толерантни с тези, които заслужават. Повечето цигани не го заслужават. По-малката част са тези, които са трудолюбиви и се опитват да живеят нормално.
Останалите ще си получите заслуженото веднага щом държавата спре да ви пази.

Leviathan каза...

Честно казано не схващам мисълта. Не смятам, че малцинствата имат нужда от това някой да ги пази или защитава! Законите важат еднакво, за всички независимо от техният етнос или цвят на кожата. Псевдонационалистическите партии\меко казано безумни\ не са ли нагли?

Публикуване на коментар