Ефективни ли са ромските организации?

by protowan at/on 11:22
in


"Трябва да си признаем, че ромските лидери и НПО са без капацитет"- заяви открито на поредният международен семинар председателят на Десетилетието на ромското включване Милен Миланов, който събра роми от всички балкански страни на 4 декември. Не, че това е откритие на века, все пак прави чест на г-н Миланов, че постави някои от нещата на ясна нога! И съм напълно съгласен, че не е зле някои ромски лидери и организации да се елиминират от политиката, защото вина за голяма част от не-интеграцията имат именно такива ялови откъм ефективност и резултати сформирования, които имат много по прозаични цели.
Миланов отбеляза, че местните лидери, НПО и общински съветници от ромската общност, нямат необходимият капацитет, за да участват активно в работата на общините и да предприемат нужните мерки. Да! Проблемът е точно че, на ниво община т.е.на местно ниво нищо на практика не се случва!

Местните власти не познават националните стратегически документи за интеграция на ромите. Масово ромските активисти не са информирани и не познават тези документи, не знаят как да ги използват в интерес на общността, сочат резултатите от проучването, проведено през последните два месеца от представители на мрежата ГОРД и на Сдружение „Свят без граници” – Стара Загора в 21 общини на страната.

Каква е питам тогава аз ползата от тези "ромски активисти"? Защото е едно да се организират семинари, да се коват национални стратегии, а съвсме друго, когато те по никакъв начин не могат да достигнат до обикновеният човек. Проблемът с ромските организации е че, когато въшката се наяде излиза на челото\имаме пресен пример с един небеизвестен ромски лидер\ и обикновено обслужват определени политически партии по време на избори! Търговията се вихри със бясна сила, а за това се необходими ромски "лидери" на ромски "организации", които се създават със съответната цел. Ето защо моят отговор е НЕ. Организации, които не познават легалните начини заложени в законодателството, за прилагане на наистина полезни проекти, няма как да изискат финансиране. Те си остават васали на определени политически лица, които нямат много общо с НЕ-правителствената дейност. На следващите избори смятам да се наредя на опашката на даващите по 10лв. за гласуване. Май ромските "организации" по места са най добри във това.


0 коментара:

Публикуване на коментар