Професия социални помощи до живот! Има ли желаещи?


Професия социални помощи до живот! Има ли желаещи?
С препоръката на Европейския комитет за социални права, която е само препоръка и то незадължителна, медии от всякакъв род и сорт ни заляха с възмущението си и тенденциозни заглавия като "Професия социално слаб се завръща" \в-к Дневник\ и "Професия безработен чак до пенсия"\в-к Труд\. Което само потвърждава мнението ми, за "сериозната" журналистика, която свежда значителните си липса на познания по въпроса до жълти, сензационни заглавия. Всъщност последното основание е много по значително от първото, но това е друга тема. Бурни коментари, псувни и вайкания се разпростряха особено във Интернет пространство, където мнение по въпроса взе и небезисвестният блог на кака простоСийка -пардон на кака Сийка- според който министерството на социалните грижи е напълно излишна институция и който не работи , независимо от причините, трябва да се умъртви скорострелно. Т.е. не трябва да яде !
Да се разглежда толкова повърхностно един толкова съществен въпрос какъвто е социалната грижа на държавата, за тези, които по една или друга причина се намират във социална дупка е чист популистки метод, който използват и псевдонационалистическите партии. Дали за да се генерират повече продажби на вестници или да се консолидират повече изборни елементи темата за социалните помощи и ромските проблеми винаги е била блогадатна почва, за манипулации и твърдения лишени от факти. Една от най масираните лъжи е за "утежняването" на бюджета от видите ли всички, тези които получават на готово някакви пари за сметка на тези, които работят и си плащат данъците! Знае ли някой колко са данъчните постъпления като приходи и колко се отделят за социалните нужди на държавата като суми? И къде отиват по голямата част от тези данъци? Или колко са ведомствените разходи на социалното министерство от които може да ти настръхне косата? Може да погледнете тук!

Имат ли право от Европейския комитет по социални права?

Едно от основните социална права на човека е правото на социална защита от държавата, каквото е и правото на правна защита, които права са основни за една демокрация. И тук не става въпрос за майката-държава като "кърмилница" или "грижовница", а за една от нейните основни функции поради които съществува. Ако ние отречем правото на социална грижа рискуваме утре или вдругиден попадайки в тази категория да се окажем в безизходица поради нашето късогледство и нетърпимост! Поради кризата и растящата безработица все повече хора ще се обърнат към бюрата за труда и социалните услуги, които се оказват последна инстанция пред възможността да останем на улицата или без основни средства, за препитание. Или пред алтернативата да станем престъпници, за да не умрем от глад. В този контекст препоръката на Европейския комитет не е за даване на социални помощи до живот, а за не-нарушаване на правото на социална защита - в частност на получаване на социални помощи- които варират в малка или в по голямо състояние в зависимост от икономиката и нейното развитие.
Самата идея за прехрана и някакъв мислим стандарт на живот посредством социални помощи и то до живот е меко казано абсурдна! Към момента този контингент получават от 13 до 107 лв. на месец в зависимост от дохода и състоянието на семействата им!

Има ли желаещи?
И ако държавата ни ще се съобрази с тази препоръка то не е защото правителството има намерения да изплаща социални помощи до пенсия!
"За сметка на това държавата ще въведе строг регламент за получаването им. Ако си здрав и прав и откажеш работа или квалификация, помощта се спира"- министър Тотю Младенов.
- Към момента за пропуснат подпис в бюрото по труда или отказ от предлагана работа или квалификация наказанието е 1г. лишаване от правото на регистрация. Предвижда се тази рестрикция да стане 2г.
- Правото на социална помощ варира от от 13 до 107 лв. на месец в зависимост от дохода и състоянието на семействата им!

- Пари ще получават само онези социално слаби, които не само се запишат, но посещават и завършат курсовете за ограмотяване и преквалификация.
- Социално слабите няма да имат право да се запишат във повече от един курс.Според Симеонова те ще могат само по веднъж да се запишат във подобен курс.


-Социалното министерство ще коментира с Националното сдружение на общините у нас и възможността социално слабите да дават вместо 5, по 15 дни обществено полезен труд . Т.е. дори социалните помощи не се оказват безплатни. За тях трябва да се работи!

Без да отрича основното право, което е задължително право, държавата е длъжна да въведе механизми и регулации, които ще възпрат онези, които биха решили да се възползват. В заключение!
Професия получаване на социални помощи до живот не съществува и няма как да просъществува. Тя е нерантбилна, рестриктивна, лишена от доходи- освен ако някой мисли, че може да живее със сто лева на месец или че държавата ще даде подобен карт бланш. И като за последно! Дано не ви се наложи да преживявате със социални помощи!


1 коментара:

stamenka каза...

Mnogo mi se iska da spodelq sas vsichki chetateli za moq sluchai.I poneje e mnogo dalgo za razkazvane she go obqsnq s prosti dumichki :Pri polojen trud ot strana na brat mi v ramkite na 5 dni mu be6e otkazana tazi pomosht v razmer na 45.00 lv. za mesec zashtoto e izlizal v Greece za edin chas da kupi edni lekarstva .Moje li nqkoi da me orientira kade da si podam jalba .Tova e narushavane na choveshkite prava:chl.13 ot par.1 ot evropeiskata socialna harta.

Публикуване на коментар