Има ли етническо напрежение в Самоков?

by protowan at/on 10:33
in





„ Ром министър няма , а по големи крадци от министрите няма”-Бойко Борисов

Поредният инцидент в Самоков напълни вестници и медии. 15г. момче от ром
ски произход е наръгано с нож и очевидно само късметът е изиграл роля този”хулигански конфликт между непълнолетни лица”, както го определи главният секретар на МВР Калин Георгиев да не завърши с фатален край. Прободеното дете веднага е настанено в болница и  е вън от опасност. И отново е извадило късмет! 2007г. 12 годишно момче отново от ромски произход е пребито и настават безредици при които има ранени, обърнати коли, кофи за смет – със няколко думи вандализъм, за който разбира се вина  отново имат циганите! Инцидента отново е категоризиран като „сбиване между отделни младежки групи” ведно с общинските съветници от „Евророма” според, които няма „етнически елемент в този трагичен инцидент”. Седмица след побоят на 12г. момче на 2007г. местната полиция е вдигната на крак- пристига и жандармерията! В града в който иначе няма етническо напрежение. При поредното „младежко сбиване”
17г. Аспарух Илиев от ромски произход е пребит....този път до смърт!

Аспарухов е единствено дете и евангелист- все по разпростране вероизповедание, което ромските общества приемат. Ни пие и не пуши, като решава да си купи хамбургер със своине приятели. Действието се развива в центъра на Самоков във 22.45 часа пред местно заведение. Ромите са трима, а българите са петима. Българите са облечени с качулки, като лицата им не се виждат. Което неволно предизвиква във мен асоциации за организацията на Ку-клукс-клан чиято цел е превъзходството на бялата раса –жалка имитация на която се опитва да прави Боян Расате със неговата Национална гвардия. Групата от роми са изненадани и биват пребити, но някак си успяват да избягат.
 Не този късмет обаче имал Аспарух!

Макар че момчето пада на земята то продължава да бъда ритано и налагано. Лекарският екип, който пристига коснтатира единствено смъртта му. Питаме се каква ли щеше да бъде реакцията ако при това „младежко сбиване” беше паднало мъртво едно от момчетата с български произход!? Когато обаче жертвата е мангал, цигани, неандерталец- цитирам едни от множеството коментари из Интернет – това всякаш звучи оправдано, а на виновните определено може и трябва  да се гледа със  снизхожедение.

„Убийците на малкия Аспарух са още на свобода и това дразни хората. А Пиже от Самоков, който преди 2 години удари шамар на горския, вече е в затвора”, коментира Кънчев, подчертавайки, че в правосъдието има двоен аршин. Същият Кънчев, който ведно със другите твърди , че иначе няма етническо напрежение. Твърди го и кметът на Самоков и главният секретар като едва ли не се опитват да ни убеждават, че българи и роми направо се обичат, а инцидентите, които могат да се проследят в своята хронология са нещо на което не бива да се обръща толкова внимание. До поредното младежко сбиване или хепи енд във който обаче  не е ясно кой ще бъде от другта страна на барикадата и кой ще се окаже поредната фатална жертва.

Мнимата цел да не се предизвиква излишно напрежение –винаги е по добре даден проблем да бъде завоалиран- обаче няма да промени действителното положение на обстановката в Самоков както няма да тушира нито проблемите нито  расизма. Както и онези, които подкладждат расизма, но единствено с обратен знак. Когато жертвата обаче е от малцинствата не е необходима толкова да се тръби, понеже веднага можем да дадем ответните примери.. Етническо напрежение в Самоков няма-твърдят всички! Е, аз твърдя че има ! И дано се окажа лош пророк, но пак ще се окажем свидетели на евтини измукани от пръстите  обяснения  във връзка с поредният инцидент.


0 коментара:

Публикуване на коментар